
Cultuureducatie op basisscholen (groep 5/6/7): een eerste kennismaking met het instrument.
In een omgeving waar vooral blaasmuziek hoorbaar is, willen wij als kamerorkest extra aandacht vragen voor strijkinstrumenten. Kinderen komen minder snel in aanraking met deze instrumenten, laat staan dat ze zomaar op een viool zouden kunnen spelen. Met het lesplan Viool op School (op aanvraag beschikbaar) maken wij dit mogelijk en leren de kinderen op een unieke manier samenwerken.
Met dit project stellen we violen én een vakdocent beschikbaar voor schoolklassen, zodat kinderen kennis kunnen maken met dit instrument. Het spelen op een viool zorgt niet alleen voor motorische ontwikkeling, maar ook voorzichtig omgaan met de viool, luisteren en zich concentreren om de mooiste tonen te produceren.
Tijdsinvestering:
Het Viool op School programma vraagt om een tijdsinvestering van 6x 45 minuten (6 lessen).
Is er aandacht voor deskundigheidsbevordering van de leerkracht?
Ja! De leerkracht is aanwezig tijdens de lesmomenten en zal als 'proefkonijn' dienen, met name zodra een leerling
zal uitroepen "Dat kan ik nooit!" Als de juf of meester die dit nog nooit heeft gedaan het ook kan, kun jij het zeker. Daarnaast houdt de leerkracht ook mee het overzicht en denkt mee in klassenmanagement. De leerkracht
kan na afloop vertellen dat hij/zij weet hoe een viool werkt en ook het strijken op de viool demonstreren. Bovendien komt hij/zij veel te weten over strijkinstrumenten en hoe muziek en het bespelen van een instrument de leerlingen op positieve wijze kan veranderen. Naast dat de leerkrachten actief meedoen, maken ze foto's en aantekeningen en evalueren het lesproject met de klas.
Met welke domeinen wordt er gewerkt?
• In huis (de leerling als maker)
• Met de culturele omgeving (de leerling als deelnemer)
• Uit de grote wereld (de leerling als publiek)
Wil je meer weten over dit programma of het programma boeken? Neem dan vrijblijvend contact op met nicole@heritagesinfonietta.nl.